Сүтқоректілердің кәсіптік маңызы туралы

«Сүтқоректілер» кәсіптік маңызы қазақша реферат (мәлімет) тақырыбы бойынша реферативтік жұмыс қарауға ұсынылады. «Сүтқоректілер» жалпы сыныбынан мен жеке отрядтарды және тән өкілдерін таңдадым.

Сүтқоректілер-жануарлар дүниесінің барлық жүйесін веналайтын омыртқалы жануарлардың жоғары класы. Бұл жануарларды жалпы ұйымдастырудың ең маңызды белгілері болып табылады:

қоршаған ортаның әсеріне бейімделген әрекет етудің күрделі және жетілдірілген нысандарын және дененің түрлі органдарының өзара іс-қимылының үйлесімді жүйесін қамтамасыз ететін жүйке жүйесінің жоғары даму деңгейі;

балықтарды сүтпен тамақтандырумен ұштасқан құнарлылық. Ол балапандардың жақсы сақталуын және әртүрлі жағдайда көбею мүмкіндігін қамтамасыз етеді;

терморегуляцияның жетілдірілген жүйесі, оның арқасында дене салыстырмалы түрде тұрақты температураға ие, яғни ағзаның ішкі ортасы жағдайының тұрақтылығы.

Мұның барлығы сүтқоректілердің барлық тіршілік ортасын: ауа-жер үсті, су және Топырақ-Топырақ-Топырақ.

Мен бұл жұмысты сүтқоректілер сияқты биология бөлімінде өз білімдерін кеңейту үшін бастадым. Бұл жұмыста мен сүтқоректілердің жалпы класындағы кейбір отрядтарды сипаттаймын. Онда өмір бойы бізді қоршаған бүкіл әлемнен жануарлар туралы көптеген қызықты мәліметтер бар. Олардың арасында: жұмыртқа салатын, Сүмбе, жәндіктер, қолқанат, кит тәрізді, жыртқыш, жұпты және жұпты емес, приматтар бар.

Оқу сізге рахат әкеледі деп үміттенемін!

Бір өтпелі (немесе жұмыртқа салатын) разряд. Утконос

Бұл қазіргі сүтқоректілердің арасында ең қарапайым, құрылыстың архаикалық ерекшеліктерін сақтай отырып, рептилийден қуырылған (жұмыртқаларды жинау, күрекшелермен қосылмаған, жақсы дамыған коракоид сүйегінің болуы, Бас сүйектерінің мүшеленуінің кейбір бөлшектері және т.б.). Олардың сүйектерінің дамуы да бауырымен жорғалаушылардың мұрасы ретінде қарастырылады.

Шаш және сүт бездері-сүтқоректілерге тән белгілер. Жұмыртқалағыш отбасының жарқын өкілі-үйрек. Бұл қоңыр жүні бар зверек. Ұзындығы 65 см-ге дейін, бобраның құйрығына ұқсас жалпақ құйрықтың ұзындығын қоса алғанда. Басы үйрек тұмсығымен аяқталады, ол шын мәнінде жүйке бай терімен қапталған кеңейтілген тұмсық түрінде морданы білдіреді. Мүкжидек утконос, сондай-ақ тамақ ішу үшін қызмет ететін міндетті орган. Утконос екі рет таңертең және кешкі кештерде тамақтанады. Тамаққа ұсақ су жануарлары қолданылады. Ол суқойманың түбіндегі ил тұмсығын алып, жәндіктер, шаян тәрізділер, құрттар мен моллюскаларды ұстайды. Жыл сайын қысқа мерзімді қысқы ұйқыға құяды, содан кейін оның көбею кезеңі болады. Әйел күзенде жұмыртқаны салады. Қонудың ұзақтығы өзгеруі мүмкін, бірақ 10 тәуліктен аспайды. Адам Австралияға қоныс аударғанға дейін утконос жауы аз болды. Кейде оған тек варан, питон және теңіз леопард тюлень кәсіптік маңызы өзеніне ұшып бара жатқан шабуыл жасады. Колонистер әкелген қояндар оған қауіпті жағдай жасады. Қояндарды қазу кезінде барлық жерде утконозды алаңдатқан және көптеген аудандарда ол аумаққа жол беріп жоғалды. Еуропа қоныстары да оның терілері үшін утконосын іздей бастады. Көптеген аңдар қоянға өзен жағалауларында және балықшылардың шыңына қойылған тұзаққа түсті.

Адамдар утконозды жойып немесе мазалаған жерде аман қалған аңдар кетті. Адам оған жетпеген жерде, утконос онымен көршілікті жақсы көшірді.

Утконоздың болуын қамтамасыз ету үшін кейбір мемлекеттер қорықтар мен «баспана»жүйесін құрады.

Надотряд сумчатых. Коала

АҚШ опоссумдары мен ценоестовтан басқа сүтқоректілер Австралия құрлығында, Жаңа Гвинея мен жақын аралдарда таралған. Бұл отрядқа шамамен 250 түр жатады. Сумчатые-бұл бір өтуге қарағанда қиын ұйымдастырылған Жануарлар. Сөмкенің тән ерекшелігі-сөмкенің сүйектері мен төлді көтеру үшін сөмкенің болуы.

Коала, әрине, ең қызықты және сүйікті австралиялық сүйкімді жануар. Жаңа Оңтүстік Уэльс тайпаларының тілінде «коала» сөзі «ішпеу»дегенді білдіреді. Коала өте қызықты көрініс бар: терісі, кішкентай көздер, әрдайым құлақтары, күлкілі мұрын, бүктелген және бүгілген. Коала аюға ұқсайды. Қойдың терісі күл-сұр немесе сұр-қоңыр, кейде Арқада қызыл немесе қызыл, шалбарда күміс ашық. Басы үлкен, кең, кішкентай, алыс орналасқан көздері мен үлкен құлақтары бар, олардың бос шеті ұзын жүнмен жабылған.

Бұл аңның өмір салты көбінесе түнгі. Адаммен кездескен кезде коал мейірімді, олар әдемі.

Коалдың тамақтануы өте мамандандырылған: ересек аң тек қана эвкалипт жапырақтарымен қоректенеді,осыған байланысты оның соқыр ішек өте дамыған. Коал балағы алдымен ана сүтімен шектеледі. Сүтті қоспағанда, коала жапырақтардағы ылғалға риза ешқашан ішпейді.

Коала екі жылда бір рет ғана көбейеді. Жүктілік 30-35 тәулікке созылады. Ерлер саны аз және әдетте бірнеше тұрақты аналықтан гарем бар. Ұрғашы сөмкесі артқа ашылады және бір жұп емізік бар. Әдетте бір бала туады, егіздер өте сирек кездеседі.

Табиғатта коала жаулары жоқ. Жыртқыштар оның етінен бас тартады. Мүмкін, ол эвкалипт иісімен қатты сіңеді. Эвкалипт ормандарын жою аңдардың популяциясын қысқартты, алайда негізгі себебі терілер үшін аң аулау болып табылады.

Жәндіктер Жасағы. Еуропалық кірпі

Жәндіктер отрядының көптеген түрлеріне мұрын және қалың барқыт терімен (кірпі қоспағанда) қозғалмалы хоботокқа созылған қысқа конус тәрізді басы тән. Бұл отряд ежелгі адамдардың біріне жатады.

Жәндіктер ареалы бүкіл Африканы, Еуразияны, Солтүстік Америка мен Оңтүстік Американың шеткі солтүстігін алып жатыр. Украинаның орман-дала бөлігінде жәндіктер ең көп таралған кірпі.

Еуропалық кірпі – бұл салмағы 700-800 грамм, дене ұзындығы 20-дан 30 см-ге дейін. Кірпі кәсіптік маңызы әсіресе перелескаларда, ормандардың құлақшаларында, бұта өскіндерінде қоныстанады. Жазда кірпі баспана алмайды. Демалыс уақытында кез келген ұсақ орындарда паналанады. Қауіптілік кезінде тығыз құлпынайға оралады және күн күркірейді. Қыс суық және ұзақ болатын жерлерде, бұл аңдар, бәлкім, терең қыстық күзендерді жасайды немесе бөтен жерді алады.

Тағам рационы кірпі әртүрлі. Онда әртүрлі даму кезеңдерінен жәндіктер басым. Жейтін жәндіктердің арасында шаруашылыққа зиян келтіретін түрлер де кездеседі. Бұл май хрустары, қылқаламдар, монашенканың шынжыр табандары және жұпсыз жібек құрты. Кейде кірпі тышқанның немесе құс жұмыртқасының ұсақ өкілдерімен танысуы мүмкін. Жаз бойы кірпі жейді, тіпті майдың үлкен қорын жинайды.

Қалыпты және суық климат жағдайында қыста терең ұйқыға құяды. Ормандарда әлі қар толық түспеген ерте көктемде оянады. Ұйықтау кезінде қатты жұқа, дене бүйірінен бүктелген болады. Бұл жағдайда азықты іздеу оның басты қамқорлығына айналады.

Көп ұзамай еуропалық кірпі қысқы баспанадан шыққаннан кейін неке кезеңі басталады. Жүктілік кезеңі 49 күнге созылады. Жылы бір ғана төл бар. Әйел 2-ден 8-ге дейін бала туады. Кірпі соқыр, жалаңаш, жабық есту жолы, ашық қызғылт тері және оған шығыңқы бугоркалар. Кірпі ана сүтімен бір ай бойы тамақтанады.

Қолмен Қанаттылар Отряды. Ұшатын тышқан

Қолқанаттылар — ұзақ, маневрлік ұшуға қабілетті шағын және орташа мөлшердегі аңдар. Алдыңғы аяқтары қанаттарға: иық, білек, алақан сүйектері және барлық саусақтардың фалангалары, біріншісінен басқа, қатты ұзарады. Алдыңғы аяқтардың, дененің бүйірінің және артқы аяқтардың арасында жұқа серпімді тері тесігі тартылған. Ол Қанаттың көтергіш бетін құрайды. Артқы аяқтар тізелері жоғары қаратылған. Құлақ раковиналары өте үлкен, көптеген тері жақсы дамыған. Көптеген түрлердің құйрығы ұзын, толық немесе ішінара жамбас аралық тесікке бекітілген.

Ұшатын тышқандар-Рукократтылардың ең көп тараған өкілдері тропикалық және субтропикалық елдерде тұрады,бірақ бірнеше ондаған түр қалыпты және суық климатты елдерде кездеседі. Бұл кіші топтың өкілдерінің өлшемдері ұсақ және орташа: дене ұзындығы 4-тен 16 см-ге дейін, білек 2,5-тен 11 см-ге дейін, қанаттарының құлақтары 15-тен 75 см-ге дейін, салмағы 2-ден 200 г-ге дейін. Көздердің барлығы дерлік кішкентай және күндіз де, түнде де нашар көреді. Кеңістікте ұшатын тінтуір негізінен кәсіптік маңызы ультрадыбыстық эхолокация арқылы бағдарланады. Эхолокациялық механизмнің кейбір түрлері табылған жоқ. Ұшу аппараты – тері мен тірек-қимыл аппаратының туындысы (қаңқасы мен бұлшық еті). Ұшу аппараты және ұшу-барлық басқа аңдардан қолмен қанаттыларды ерекшеленетін ерекшеліктер. Қанаттың жазықтығы тегіс емес, жартылай сақиналы күмбез түрінде. Қанатты түсіру кезінде күмбезді толтыратын ауа уақытша тіректі жасайды, қысым астында күмбезден ығыстырылады және аңды алға қарай үдемелі қозғалысты хабарлайды.

Қол қанаттылардың дене температурасы өзгереді, бірақ салыстырмалы түрде тар диапазонда. Белсенді жағдайда, мысалы, Кіші табада дене температурасы 34-ден 370 С-қа дейін өзгереді, алайда. Аңды ұйықтап тұрған (жазғы күні), оның дене температурасы 15-200С дейін, яғни, аң тұрған бөлмедегі ауа температурасына дейін төмендеген.

Қысқы ұйықтау басталады және қалыпты түрде баспаналарда өтеді, онда температура 0-ден 8-100С-қа дейін сақталады. Көптеген қолқанаттардағы жылы 2 некелік кезеңнен және 2 төлден болады. Әрбір төлде қазіргі рукократтылардың көпшілігінде, приматтар сияқты, тек 1 баладан туылады,азғана-2-ден және тек ерекше жағдайларда 3 баладан 1 рет туады.

Кеміргіштер Отряды. Қосаяқ

Кеміргіштер жасағы бұрыннан пайда болды. Кеміргіштердің ең қарапайым өкілдері соңғы 50 млн. жыл бойы ұдайы өсіп келеді және қазіргі сүтқоректілердің ең кең отряды болды (кеміргіштерге қазіргі өмір сүретін аңдардың барлық түрлерінің 40% — ы жатады).

Өмір салтына байланысты сыртқы түрі әр түрлі: құлақтары болмауы мүмкін, кішкентай, орташа немесе ұзын болуы мүмкін, дененің ұзындығының жартысына жуығы жетеді. Аяқ-қол немесе жартылай жүретін. Саусақтар түрлі өлшемдегі және пішінді тырнақтармен қаруланған. Құйрық сыртынан соншалықты қысқа болуы мүмкін, бұл дерлік көрінбейтін, қысқа, ұзын немесе өте ұзын болуы мүмкін, дененің ұзындығынан бір жарым есе артық болуы мүмкін (мысалы, ұшалар).

Жер шарында кеміргіштер кең таралған (Антарктидтер мен кейбір арктикалық және мұхит аралдарынан басқа). Бұл жануарлар барлық жерде қоныстанды. Ең жер үсті, кейбір жер асты, жартылай су, ағаш. Кейбіреулері бүйірлері бар және жоспарланған ұшуға қабілетті. Көпшілігі жыл бойы белсенді, кейбіреулер ұйықтауға түседі. Кеміргіштер арасында түнгі, күндізгі және тәуліктің кез келген уақытында белсенді түрлер бар.

Мен айтып айтқым келетін тушканчиковтар отбасына оңтүстіктегі даланы, жартылай шөлді және шөлді мекендейтін кеміргіштердің шағын тобын біріктіруде. Ұшаның жалпы қаптамасында өте ірі басы, ұзын домалақ құлақтары, үлкен дөңгелек көздері және ұзын вибристері бар, қысқа, қорғана денелері, кішкентай алдыңғы аяқтары, күшті секіретін артқы аяқтары және ұзын, жиі қылқан жапырақты қылқан жапырақты бар. Құйрық, әдетте дененің ұзындығы бойынша ілінген, қозғалыс кезінде кәсіптік маңызы маңызды рөл атқарады: ол секіру кезінде, әсіресе жылдам секіруде дененің тепе-теңдігін сақтау үшін қызмет етеді. Тушканчики — әдеттегі түнгі жануарлар, жер бетінде тек қараңғыда пайда болады. Қыс мезгілінде тушкандар терең ұйықтауда өз норында өткізеді. Көктемде және жазда аңдардың көбеюі болады. Әйел бір-сегізден туады. Олар топырақтан қазып, өзіне тән копанкаларды қалдыра отырып, әртүрлі өсімдіктердің тұқымдары, желім шамдары. Тамаққа сондай-ақ жасыл бөліктер де, әр түрлі өсімдіктердің тамырлары да кіреді, ал кейбір түрлерде рациондағы елеулі үлесті мал азығы құрайды. Тушканчиковые шөл биоценоздарда маңызды рөл атқарады. Олар өсімдік және топырақ жамылғысына айтарлықтай әсер етеді.

Отряд қоян тәрізді. Қоян-орыс.

Қоян тәріздес аңдар салыстырмалы түрде біркелкі көрініс береді, бірақ дененің өлшемдері 12 – ден 73 см-ге дейін, сирек кездеседі. Көптеген қоян тәрізді ірі түтікше құлақтары бар. Артқы аяқтар алдыңғы аяқтардан ұзын. Алдыңғы аяқ-қолдар бес қырлы, артқы-төрт қырлы. Тырнақтар жақсы дамыған, бірақ салыстырмалы түрде әлсіз иілген, тіпті ағаштарға соза алатын түрлерде. Құйрық қысқа, кейбіреулері сыртынан байқалмайды. Қоян тәрізді тістер жабық тамырлардан айырылған және үнемі өседі, бұл олардың коронкаларын тез тігумен байланысты. Шаш жамылғысы жоғары пушистыйдан жұмсақ және қатты қылшыққа дейін өте әртүрлі. Көптеген түрлердің түсі нашар. Сұр, қоңыр немесе жарқыраған түс басым. Зайцевтер отбасы ең ірі жасақтың өкілдерін қамтиды, олардың дене ұзындығы 30-60 см, сирек. Қоян-русак таралуының көптеген аудандарында 70 см-ге дейін бірнеше ірі, 55-60см-ге дейін, салмағы 7 кг-ға дейін. Қара-қоңыр түсті, кейде оливково-қызыл, түрлі реңктері бар. Орыстың аяғы қысқа. Бұл русак көбінесе қар жамылғысының тереңдігі салыстырмалы түрде аз және қардың қатты көбігі пайда болатын облыстарда өмір сүреді. Қысқа қашықтықта русак жүгіру жылдамдығын сағатына 50 км дейін дамыта алады.

Русак-Еуропаның, алдыңғы және Кіші Азия мен Солтүстік Африканың дала аймақтарында таралған дала жануары. Күзде және қыстың басында, қар әлі терең емес кезде, күздік жерлер русактың сүйікті жерлері. Мұнда ол мол, дәмді азықты табады; жақын маңдағы бұталарда, сүйкімді учаскелерде, орманда күндізгі жатуға жатады. Жазда русак өте әртүрлі шөп өсімдіктерін жейді, дәнді дақылдар мен бұршақты көреді. Егер қар жамылғысының тереңдігі мүмкіндік берсе, бұл өсімдіктердің қоректенуі қыста да кәсіптік маңызы құрғайды.

Наурыз айының ортасынан қыркүйек айының ортасына дейін орыстар жиі жер бетінде көбеюде. Осы уақыт ішінде ұрғашылардың 70% — ы 4 қорытынды береді. Қоян тәрізді тез көбеюде, әдетте жылына бірнеше белгі бар. Жыныстық жетілу ерте басталады, келесі жаз туғаннан кейін. Бір жыл ішінде қоян 9-11 қоян әкеледі

Отряд Кит Тәрізді. Көк кит

Кит тәріздес-балықтарға сыртқы ұқсас, бірақ олардан жылулықпен, өкпемен тыныс алумен, құрсақішілік дамумен, балықтарды сүтпен және басқа да көптеген ерекшеліктерімен ерекшеленетін су сүтқоректілерінің күрт ауытқыған тобы.

Ұзақ эволюция үшін олардың құрылысы мен өмір салты түбегейлі өзгерді. Денеде сырғуға кедергі келтіретін барлық заттар жоғалып кетті: жүн жамылғысы, артқы аяқтары, құлақ раковиналары. Терінің үлкен серпімділігі мен икемділігі жылдам жүзуге ықпал етеді. Кит тәрізді ұзақ уақыт бойы (жөтел және 1,5 сағатқа дейін шөлмектер) ауаның бір қоры бар су астында болуы мүмкін.

Көк кит өндіру әдетте тірі, тұтас, шайусыз ғана жұтылады; тіс киттері оны жалғыз ғана жетеді. Киттер тамақты бірден үлкен партиямен шығарады және оны киттік мұрт арқылы сүзеді. Кит тәріздес барлық балқытқыштар, сондай-ақ термореттегіштердің рөлін атқарады, олар арқылы бірінші кезекте дененің қызуы кезінде артық жылу беріледі. Тер және май бездері жоқ. Майдың қалың тері асты қабаты денені салқындатудан қорғайды және Кит тәрізді маусымдық аштық кезінде энергетикалық қор ретінде пайдаланылады, сондықтан ол жыл мезгілдеріне қатты ауытқиды. Дененің артқы немесе үштен бір бөлігінің май қабатының астында әрбір шырынмен екі құс безі орналасқан. Кит тәріздес емізіктер несеп-жыныс саңылауының бүйірінен екі бойлық тері қалтасына орналастырылады және тек емізетін аналықтарда сыртқа шығады. Кит тәрізділердің түсі бір түсті, тұманға қарсы (қараңғы жоғарғы және ашық төменнен) немесе бөлгіш, терінің өткір ашық жерлері және оның дақтары бар.

Көптеген кит тәрізділер екі жылдан кейін көбейеді, бірақ кейде кейбір дельфиндер ұрпағын аяқтамай, жыл сайын жеміс береді. Әртүрлі Қытай түрлеріндегі жүктілік 10-нан 16 айға дейін созылады. Жалғыз, жақсы дамыған бала өте үлкен (анасының дене ұзындығының 1/4-тен 1/2-ке дейін) туады. Кейде бір ұрғашы бірнеше ұрықты табады. Финвалдың бір күні 6 ұрығы, ал көк китте 7 табылды. Бұл кит тәріздес ата-бабалардың сан алуандығының дәлелі. Артық ұрықтар әдетте сіңеді және тек сирек егіздер туылуы мүмкін. Кит тәріздес босану су астында болады. Бірінші тыныс алу актісі детеныш сөзсіз рефлекс ретінде оның бетіне бірінші сіңіру кезінде жасайды.

Отбасы Ластоногия. Байкал нервісі

Байкал нервісінің шығу тегі осы уақытқа дейін анықталмаған. Мүмкін, ол көлге үшінші уақытта бір-бірімен және ішкі бассейндердің теңізімен байланысты, мүшелерінің бірі және соңғы Даму буыны Байкал бар жүйе арқылы кірген шығар.

Байкал нервісі Байкалдың солтүстік бөлігінде оңтүстікке қарағанда көп таралған. Әсіресе қыста және көктем басында байқалады. Мұздың бетіне қыста нерпа шықпайды және жас, жұқа мұзда төсейтін кептелістерде дем алады. Бұл тегіс дененің жоғарғы жағы күміс түсті қоңыр сұр; дененің төменгі жағы бірнеше ашық. Кәдімгі нерв сияқты шаш жамылғысы салыстырмалы ұзын және қалың. Ересектердің дене ұзындығы 110-нан 150 см-ге дейін, ал кейбір хабарламалар бойынша 160 см — ге дейін.

Мамыр-маусым айларында мұзда буланып, одан кейін линька болады. Күшікті аналықтар көбінесе Шығыс жағалауларына жақын орналасқан. Жүкті әйелдер нерпалар мұзда өрмелеп, қар қалыңдығына күзен салады. Щенка ақпан-наурызда болады. Бала (ұзындығы 60 — 70 см және салмағы 3 — 3,5 кг) бір ай бойы сақталатын киім-кешек терісімен туылады. Сүт азықтандыру бір айдан астам уақытқа созылады, кейбір мәліметтер бойынша — 3 айға дейін.

Сәуірдің соңында-мамыр айында барлық жастағы аңдардың мұзға жаппай шығуы байқалады, онда олар тыңайған жерлерді құрайды. Байкал нервтері үлкен шоғырланбайды. Мұздар жойылғаннан кейін жағалаудағы аймақта жиі сақталады, ал тастарда және бұрымдарда кейбір жерлерде саны аз шоғыр пайда болады.

Байкал нерві тек қана кәсіпсіз балықпен (бұқа, жалаңаш) қоректенеді және балық аулауға зиян келтірмейді. Соңғы уақытта Байкал нервісінің саны айтарлықтай қысқарды.

Қасқыр Отбасы

Кәдімгі қасқыр-кең таралған. Ол Пиреней түбегінде, Италияда, Польшада, Скандинавияда, Финляндияда, арктикалық аралдар мен Арктикалық мұхиттың жағалауынан бастап, елдің оңтүстік шектеріне дейін (Қырымдарды қоспағанда) және Тынық мұхитқа дейін Ресейдің дерлік бүкіл аумағында кездеседі. Сахалиндер мен Куриль аралдарында қасқыр жоқ. Азияда ол Корей түбегі, жартылай Қытай және Үнді түбегі, Ауғанстан, Иран, Ирак, араб түбегі мекендейді, Жапонияда жойылды. Солтүстік Америкада қасқыр, бір кездері бүкіл құрлыққа таралған, енді қатты жойылды. Қасқыр үлкен экологиялық икемділігімен ерекшеленеді. Ол түрлі ландшафттарда өмір сүреді, бірақ ашық далаларды, жартылай шөлейттерді, тундраны, орманды далаларды көреді. Оның себебі азықтың көп болуы, ең алдымен жабайы және үй тұяқты жануарларының болуы, сондай-ақ оларда аң аулау жағдайлары, әсіресе аш, қысқы уақытта, жыртқыштың таралуы мен санына қар жамылғысының тереңдігі шешуші әсер етеді.

Бұл жыртқыштың барлық сыртқы бейнесі оның күші мен беймәлім жүгіруге, қудалауға және өз құрбандарына шабуыл жасауға тамаша бейімделгенін көрсетеді. Үлкен үлкен қасқыр үлкен қой. Дене ұзындығы орташа 105-160 см, құйрығы-35-50 см, иықтағы биіктігі 80-85 см және 100 см дейін.

Жас және жалғыз ескі қасқырдың жанында ер адамдар тобы жиналуы мүмкін. Олардың арасында қатты төбелес пайда болады, кейде жұп пайда болғанша әлсіздер үшін өліммен аяқталады. Жүктілік 62-ден 75 күнге дейін созылады. Орта есеппен алғанда 5-6 толқын, кейде 14-15 дейін, ал кейде тек 1-2. Олар көктемде, соқыр, құлақ тесіктері жабық, сирек қоңыр жүнмен қапталған. 9-12 күннен кейін піседі; 3 апталық жаста логовтан шығуды бастайды; бір жарым ай сүтпен тамақтанады,бірақ бұған дейін қасқыр мен қасқыр тамақты қамтамасыз ететін, еркекпен қуырылған жартылай пісірілген ет бар. Олар тез өседі: алғашқы 4 айда олардың салмағы 30 есеге дейін артады, бірақ одан кейін өсу қарқыны айтарлықтай төмендейді. Бірте-бірте Қасқыр ата-аналары әкелетін ұсақ жануарларды өлтіруге үйретіледі, содан кейін нағыз аң аулауды үйренеді. Үлкен қасқырлар өз ұрпағына өте мұқият қамқорлық жасаса да, көптеген күшіктер өмірінің алғашқы жылында өледі.

Аюлы Отбасы. Панда

Үлкен панда немесе бамбук аюы-сүтқоректілер, қазіргі уақытта Отаны Орталық Қытай болып табылатын аюлар отбасына жататын. Үлкен панда Сычуань және Тибет сияқты таулы аймақтарда тұрады. XX ғасырдың екінші жартысынан бастап Панда Қытайдың ұлттық эмблемасы сияқты болды.

Ұзындығы үлкен панда 1,2—1,5 м жетеді және 30-дан 160 кг-ға дейін массаға ие. Дене көз айналасындағы қара дақтары («көзілдірік») және қара аяғы бар қалың ақ терімен жабылған. Қысқа қалың артқы аяқтары өткір тырнақтары бар. Табанында және әрбір саусақтың негізінде бамбуктың тегіс сабақтарын ұстап тұруды жеңілдететін жалаңаш жастықтар жақсы дамыған.

Пандалар жыртқыш болып жатқанымен, олардың диетасы басым көпшілігі вегетариандық. Шын мәнінде, олар тек бамбук жейді. Күні ересек панда 30 кг бамбук пен қашуды жейді. Техникалық жағынан, көптеген жануарлар сияқты пандалар бар. Панда жұмыртқа жейді, сондай-ақ олардың бамбук диетасы бірге кейбір жәндіктер белгілі. Панд үшін жануар тамағы ақуыздың қажетті көзі болып табылады.

Панда өте баяу өседі. Үлкен пандалар үшін ер адамдар бір ересек аналыққа қол жеткізу үшін бәсекелесе алатын айқын емес жұптау жүйесі тән. Аналықтар жұптауға дайындық кезінде иістерді таңбалау белсенділігін арттырады және вокалдық болады. Еркектері сондай-ақ, өзара бәсекелеседі үшін қол жеткізу мүмкіндігін дайын шағылысу және зачатию самке. Жүктілік 84-97-ден 164-181 күнге дейін, орташа алғанда 135 күн. Әдетте 1-2 туады, сирек 3 жалаңаш бала (егіздердің туғаннан кейін анасы тек біреуіне ғана көңіл бөледі, сондықтан екінші өледі), әрбір салмағы 100-200 г және ұзындығы 15-17 см.

Тууда, алып панданың балалары барлық басқа аюлар сияқты соқырлар мен дәрменсіз, бірақ аюлардың көпшілігіне қарағанда олар жұқа тері қабатымен жабылған.

Панданың анасы өзінің кішкентай щенкасына өте қамқор, ол әдетте оның кеудесіне тығыз тиіп, бір люлька сияқты бір табанда жатыр.

Үлкен панда популяция мөлшерінің тұрақты азаюымен және туудың төмен деңгейімен сипатталатын жойылып бара жатқан түрі болып табылады.

Мысық отбасы. Ирбис

Ирбис немесе қар барсы Азияның таулы аудандарында Ауғанстаннан Батыс Қытайға дейін, Гималайда, Тибетте, Моңғолия тауларында, Алтайда тұрады. Бұл ең биік таулы жануарлардың бірі.

Егер құйрық пен дененің ұзындығын салыстырсақ, онда барлық мысық қар барсында ең ұзын құйрық, ол дененің ұзындығының үш төрттен бірін құрайды. Арқа мен дененің жалпы түсі сұр-түтін, кейде сәл сарғыш. Бұл фонда-қара дақтар – үлкен сақина тәрізді және шағын тұтас. Шағын басында — қысқа кең қойылған құлақ және үлкен, жоғары орналасқан көздер. Аң терісі өте қалың, сәнді және жұмсақ. Қалың жүн саусақтардың арасында да өседі және табанның жастығын қыста – суықтан, жазда – ыстық тастардан қорғайды.

Ирбистің қоректену негізін ірі тұяқтылар құрайды: Сібір тау ешкісі, арқар. Ирбис тау бөктерінде елік пен қабанға аң аулайды. Барс құрбандығына үнсіз қарайды және кенеттен оған секіреді. Ол ұзындығы 10 метрге дейін және биіктігі 3 метрге дейін секіруі мүмкін. Олжаны бірден ұстап алмай, бірнеше секіруден кейін қудалауды тоқтатады. Ірі жануарды өлтіріп, жыртқыш оны жартасқа немесе ағашқа лақтырып, жейді. Бір рет ол тек 2-3 кг етті жейді, ал трапезаның көп қалдықтары тастайды және одан да көп қайтарылмайды.

Аңдар сүйкімді өмір сүреді. Еркектердің тіршілік ету учаскелері 1-3 ұрғашысы учаскелерімен ішінара жабылуы мүмкін. Қар барсында ай наурыз-мамыр айларында болады. Еркек тек осы уақытта ғана әйелімен кездеседі және кейіннен балаларды тәрбиелеуге қатыспайды. Үш айдан кейін әйел үңгірде немесе жету қиын шатқалында орналасқан логовта 2 – 4 котенка пайда болады. Жаңа туған кішкентай үй мысығы бар, мүлдем дәрменсіз, қоңыр түсті қалың терімен жабылған. Олар бір жарым апта бойы көз ашады. Екі айлық жасында котяттар логовтан шығып, оның кіреберісінде ойнай бастайды, осы уақыттан бастап анасы оларға ет тағамдарын береді. Үш ай жасында бала анасын ұстай бастайды, ал бес-алты ай бойы онымен бірге аң аулайды. Барлық отбасы өндіруге риза, бірақ шешуші ұрғашы әйел жасайды. Аңдар жеке өмірге келесі көктемнің басына өтеді.

Жұптық Отряд. Асыл бұғы

Асыл бұғы әлемнің көптеген жерлерінде өмір сүреді. Ареал өте үлкен. Бұл жануарды Батыс Еуропаның барлық аумағында, Алжир мен Мароккода, Оңтүстік Скандинавияда, Ауғанстанда, Монғолияда, Тибетте, Оңтүстік-Шығыс Қытайда кездестіруге болады. Бұрынғы Кеңес Одағының аумағында бұл жануар Прибалтикада, Қырымда,Украинада, Белоруссияда кездесті. Австралия мен Жаңа Зеландияға, Аргентина мен Чилиге жеткізілді. Онда асыл бұғы жерсініп, өзін жақсы сезінеді.

Гон күзде басталады. Бұл кезеңде текелер саны екіден жиырма-ға дейін болуы мүмкін ұрғашылардың белгілі бір санынан гарем ұйымдастырады. Рев бұғы бір айға жуық естуге болады, ол бірнеше километрге өте алыс.

Жүктілік 8,5 айға созылады, бұғы жылы уақытта туады. Төлдеу ұсақ жерлерде жүреді. Аналықтар, әдетте, бір бұзау туады, сирек екі. Кішкентай бұғы бояу, оған өте көмектеседі. Біріншіден, бұл бұғы негізгі қорғаныс. Олар өз бетінше бір ай бойы тамақтана бастайды, бірақ шөппен қатар, кейде бір жасқа дейін ұрғашыны сорады. Бір жылдан кейін жас еркектерде кейін сәнді мүйізге айналады. Алғашқы мүйіздер тарамдалмайды және көктемде жойылады. Жыл сайын мүйіздегі өсінділер саны ұлғаяды, ал мүйіздердің өзі күшті және күшті болады. Олар 5-тен 12 жасқа дейінгі еркек жасында ең үлкен мөлшерге жетеді, содан кейін олар жыл сайын аз, әлсіз, өскіндердің саны азаяды. Мүйіз наурыз—сәуір айларында, кейде жылы қыста — қаңтар—ақпан айларында шығарылады.

Ең алуан тағамның асыл бұғы жейді. Бұл жануардың негізгі тамағы-шөпті өсімдіктер, дақылдар, бұршақ. Көктемде, жыл мезгілінен-қыстан кейін, күшті толықтыру және толық витаминді азықты алу үшін ақуыз өсімдіктерін тамаққа қолдануға ерекше мән беріледі. Қысқы уақытта, егер қар жамылғысы өте үлкен болмаса, асыл бұғы күзде құлаған жапырақтарды ағаштардан, әртүрлі сабақтардан және бұталардың қабығын алу мүмкіндігін пайдаланады. Қарағай мен шыршаны да пайдаланады.

Жұпсыз Отряд. Қара мүйізтұмсық

Қара мүйізтұмсық ОАР-да, сондай-ақ Кенияда, Танзанияда Орталық, Шығыс және Оңтүстік Африканың үлкен аумағында таралған. Саваннада, бұталар өседі.

Қара мүйізтұмсық-150-160 см биіктікте ұзындығы 3,15 м дейін 2 т массаға жететін ірі және күшті жануар. Алдыңғы мүйіз-ең үлкен, оның ұзындығы 40-60 см. мұрын қуысының массивті денесі және қысқа, қалың аяқтары. Олардың әрқайсысында кең тұяқтармен аяқталатын үш саусақтан. Тері сұр немесе қоңыр түсті қалың. Азия түрлерінде мойын мен аяқтың терісі қатпарланған, әсер ете отырып, өз қолының аңдарында сияқты. Мұрын қуысының нашар көруі бар, алайда бұл кемшілік нәзік обонямен және өте жақсы естумен өтеледі. Мүйізтұмсық өмір сүреді, бірақ саваннда шағын топтарға біріктірілуі мүмкін. Егер әйел жұптасуға дайын болса, еркектердің арасында ауыр жекпе-жек басталуы мүмкін. Жеңімпаз ұрғашыны өз ареалын экскременттермен таңбалауға тырысады.

Шөп. Қара мүйізтұмсық көбінесе жас бұталар, олар саусақпен, жоғарғы ерні жаулап алады. Бұл ретте Жануарлар өткір шипаға да, ащы шырынға да назар аудармайды. Тіпті ашық жазықтарда олар тамырымен жұлып тастайтын ұсақ бұталарды іздейді. Таңертең және кешке қара мүйізтұмсық тамақтанады, ал ең ыстық сағаттар әдетте жарты сағатта, ағаш көлеңкесінде тұрады

Қара мүйізтұмсықтарда көбеюдің белгілі бір маусымы жоқ. Пісіру жылдың әр түрлі уақытында болады. 15-16 айдан кейін әйел бір баланы әкеледі. Жаңа туған нәрестенің салмағы 20-35 кг, кішкентай (1 см-ге дейін) ашық мүйізі бар және жарыққа шыққаннан кейін он минуттан соң жүре алады, ал 4 сағаттан кейін анасын емдей бастайды. Екі жыл бойы бала анасының сүтімен тамақтанады. Осы уақытқа дейін ол жеткілікті әсерлі өлшемге жетеді, және емізіктерге жету үшін ол тізеге айналады. Ол 3,5 жасқа дейін анасымен айырылмайды.

Приматтар Жасағы. Лори

Үндістанда, Цейлонда, Оңтүстік-Шығыс Азия мен Африкада Сахарадан оңтүстікке қарай таралған. Тропикалық ормандар әдетте қалың, ылғалды немесе құрғақ.

Өлшемдері аз. Лори денесінің ұзындығы 11-39 см. құйрық жоқ немесе ол дене ұзындығының үштен бір бөлігін немесе жартысын құрайды. Дене ұзартылған. Мойын қысқа, аяқ-қол ұзындығы орташа немесе бірнеше қысқа. Алдыңғы және артқы аяқтар ұзындығы бірдей немесе артқы дамыған. Бірінші саусағы әлсіз немесе қалғандарға қарсы. Саусақтар тырнақпен жабдықталған, артқы аяқтың екінші саусағын қоспағанда, тырнақ. Қылқалам мен табан кең. Басы дөңгелек, қысқартылған бет бөлімі бар. Көздер үлкен. Кішкентай, бас терісіне жасырын, ұзын, қуырылған, тесілген және өте қозғалмалы құлақтар. Шаш жамылғысы салыстырмалы қысқа, қалың және жұмсақ. Оның түсі әдетте сұр, қоңыр немесе Алтын, іш жағында ашық. Көздің айналасындағы аймақ әдетте қараңғы. Басында кейде қара жолақтар мен ашық дақтар бар.

Негізінен ағаш өмір салтын жүргізеді. Түнгі белсенділік. Күн ағаштардың дупласында немесе бұтақтарда, ұшар басында жүргізіледі. Ұйықтап, құлпынай бұрылып, басын артқы аяқтар арасында орналастырады. Лори ағаштарға баяу жылжиды, лапаның артына ауыстырады. Лори үшін күшті ұстағыш тән, сондықтан олар тек артқы аяқтармен ұстай алады. Оларда тек қана жылжымалы білек пен сирақ сүйектері бар, аяқ-қолдарында «керемет желі» бар.

Ұстаңыз, бірдеңе, жұп немесе шағын топтар. Отбасы өкілдеріне әртүрлі дыбыстар тән.

Тамақтану сипаты бойынша негізінен жәндіктер немесе жыртқыштар, бірақ құстардың жұмыртқалары, түрлі өсімдік объектілері: жемістер, жапырақтар және т.б. жейді.